Новини

Компанії Renault Trucks, Jumbo та SVZ тестують електричний прототип "Oxygen"

Електричний транспорт

4min
 "Oxygen"
Компанії Renault Trucks, Jumbo та SVZ тестують електричний прототип "Oxygen"

Компанії Renault Trucks, Jumbo та SVZ тестують електричний прототип "Oxygen"

Компанії Renault Trucks, Jumbo та SVZ тестують електричний прототип "Oxygen", призначений для міської логістики

Компанія Renault Trucks продовжує дослідницьку роботу зі своєю експериментальною вантажівкою Oxygen. Після початкового етапу випробувань, які досі тривають у Ліоні та Парижі, виробник переходить до нового етапу з іншою версією цього електромобіля, призначеного для міських перевезень. Отже, модель з рефрижераторним боксом, розроблена у партнерстві з мережею супермаркетів Jumbo, SVZ та за підтримки голландської дочірньої компанії Renault Trucks, почне проходити випробування у жовтні 2024 року в Амстердамі.

Амстердам, місто-бренд в сфері розробки ПЗ мобільності, є ідеальною локацією для проекту Oxygen ("Кисень"). Після Парижа та Ліона компанія Renault Trucks розпочинає новий етап випробувань свого міського електромобіля в столиці Нідерландів. На цьому новому етапі, який розпочнеться в жовтні 2024 року, Renault Trucks співпрацює з компаніями Jumbo та SVZ.

Jumbo, яка є другим за величиною рітейлером у Нідерландах, має понад 700 торгових точок у Нідерландах та Бельгії. Один із пріоритетів компанії полягає в тому, щоб запропонувати своїм клієнтам приємний досвід місцевого шопінгу. Транспортний партнер компанія SVZ забезпечує постачання свіжої продукції до торгових точок Jumbo в Нідерландах.

Виробник та його партнери, пам'ятаючи про необхідність обмеження впливу на навколишнє середовище, об'єднали свої знання та досвід, щоб втілити потреби міської логістики та розробити нову 26-тонну експериментальну міську електричну вантажівку, здатну працювати в голландських зонах з нульовим рівнем викидів шкідливих речовин. З 1 січня 2025 року голландські муніципалітети можуть визначати зони з нульовим рівнем забруднюючих викидів, в які можна в'їжджати лише на транспортному засобі з нульовим рівнем викидів задля зменшення викидів CO2 у міських зонах. На відміну від першого експерименту, проведеного з логістичною компанією Geodis для доставки сухих продуктів, це дозволить здійснювати доставку рефрижераторів безшумно, без забруднюючих викидів. і в цілковитій безпеці для інших учасників дорожнього руху на шляху від складу до супермаркету Jumbo в самому центрі Амстердама протягом 6-місячного експериментального періоду.

"Успішне партнерство з Jumbo та SVZ у цьому інноваційному проєкті підкреслює силу співпраці у досягненні цілей сталого розвитку", – пояснює Жером Бертеле (Jerome Berthelet), генеральний директор компанії Renault Trucks у Нідерландах. "Нас об'єднувало спільне бажання створити екологічно чисте міське середовище з низьким рівнем викидів вуглекислого газу. Реалізація пілотного проєкту в Амстердамі, місті-піонері з точки зору екологічного менеджменту, додає значної цінності нашій місії".

Вілко Маас (Wilko Maas), менеджер автопарку Jumbo Supermarkets, продовжує: "У компанії Jumbo ми прагнемо зберегти природу та зменшити наш негативний вплив на навколишнє середовище. Ми прагнемо досягти нейтрального рівня викидів CO2 до 2030 року. Постачання магазинів і доставка продуктів – це наша щоденна робота. Ми постійно працюємо над скороченням споживання енергії та зменшенням вуглецевих викидів. Саме тому ми дуже раді брати безпосередню участь у розробці електричної вантажівки для доставки "останньої милі" в міських центрах. Ми очікуємо, що до 2025 року більше міст, таких як Амстердам, створять зони з нульовим рівнем шкідливих викидів. Доставка "останньої милі" буде важливою для того, щоб продовжувати постачати в наші магазини максимально чистих та безпечних продуктів. Пілотний проєкт "Oxygen" дасть нам необхідний досвід і дозволить бути готовими до завтрашнього дня".

Ервін Кайзер (Erwin Keizer) , фінансовий директор компанії SVZ, фахівець з міських транспортних рішень, в захваті від цього кроку: "У SVZ ми прагнемо допомагати нашим клієнтам рухатися в майбутнє. З  вантажівкою Oxygen ми робимо крок до майбутнього транспорту з нульовим рівнем викидів, створюючи більш безпечний спосіб доставки товарів".

Прототип вантажівки був створений на заводі компанії Renault Trucks в місті Бленвіль-сюр-Орн (Blainville-sur-Orne) – першому європейському заводі, який буде серійно виробляти електричні вантажівки з 2020 року.

Транспортний засіб, пристосований до обмежень і потреб міської доставки

Автомобіль Oxygen був розроблений компанією Renault Trucks та 17 партнерами. Це транспортний засіб, спеціально розроблений для міста, що поєднує в собі безпеку, комфорт та сучасність:

  • Для покращення видимості та безпеки модель Oxygen має низьку кабіну та велике лобове скло, що" забезпечують водієві чудову пряму видимість на рівні висоти учасників дорожнього руху. Кілька відеокамер замінюють дзеркала для огляду на 360°, значно покращуючи задню видимість і дозволяючи виявляти пішоходів і людей з обмеженими можливостями в "сліпих зонах".
  • З метою підвищення комфорту та безпеки водія на стороні пасажира були встановлені зсувні двері, що дозволяє уникнути ризиків, пов'язаних з відкриванням традиційних дверей. Водій може входити і виходити з транспортного засобу як з правого, так і з лівого боку. Крім того, вхід і вихід з кабіни полегшується завдяки низькій висоті входу в кабіну.
  • Задля ідеального збереження вантажів, що перевозяться, автомобіль обладнаний ізотермічним кузовом з регульованою температурою, придатним для перевезення 25 візків для супермаркетів.
  • Нарешті, для ідеальної адаптації до міського ландшафту та з метою підвищення комфорту водія, зовнішні лінії вантажівки та інтер'єр кабіни були повністю перероблені.

Технічні характеристики автомобіля

  • Повна маса: 26 т
  • Колісна формула: 6х2
  • Габарити: 10 м (д) х 2,6 м (ш) х 3,8 м (в)
  • Колісна база: 4600 мм
  • Кузов: Холодильний агрегат, встановлений на шасі, придатний для візків супермаркетів
  • Ємність акумуляторної батареї: 3 x 94 кВт-год, загалом 282 кВт-год
  • Дальність пробігу 150 км, адаптований до щоденних поставок SVZ для супермаркетів Jumbo в Амстердамі
Set canonical URL
Off